Theater & meer

Ervaar de Magie!

THEATER UIT ZOETERMEER

Stadstheater Zoetermeer werkt samen met verschillende theaterverenigingen uit de regio. Graag stellen wij ze aan je voor. 


Warm Water Jeugdtheater

Het Warm Water Jeugdtheater is dé plek voor kinderen en jongeren die houden van theater. Elke zaterdagochtend krijgen groepen, verdeeld in verschillende leeftijden, les in zang, dans en acteren. Bij het Warm Water Jeugdtheater borrelt en bruist het elke week van het plezier. Geef jouw fantasie en dromen een podium, laat je talenten groeien en bloeien samen met onze enthousiaste vrijwilligers. Er is een uitgebreid aanbod van lessen, workshops, voorstellingen, festivals en zelfs een theaterkamp! Wij zijn nieuwsgierig naar jouw talenten en dromen! Kom je een kijkje nemen?


Greg & Baud Productions

Stichting Greg & Baud Productions produceert amateurtheatervoorstellingen en ondersteunt verschillende activiteiten in en rondom Zoetermeer. Dankzij vrijwillige ondersteuning door professionele teams is Greg & Baud Productions in staat amateurvoorstellingen van zeer hoog niveau te brengen. 


Toneelgroep Rapalje
Dit zijn een paar enthousiaste spelers van de toneelgroep RAPALJE. Al vanaf 1982 brengt Rapalje vol enthousiasme toneelstukken op de planken. Wij hebben ons gespecialiseerd in het spelen van kluchten en blijspelen en staan twee keer per jaar met minstens drie voorstellingen in ons Stadstheater van Zoetermeer. 


THEATERTAAL

In het theater praten wij over doeken in plaats van gordijnen en lampen noemen we spots. We gebruiken veelal andere woorden en vreemde termen. Hou jij ze nog allemaal bij?

Op onze website vind je een compleet Van Dale Theaterwoordenboek - samengesteld met een knipoog, speciaal voor jou. We geven je graag een voorproefje met deze ingekorte versie met leuke weetjes voor op feesten en partijen.


Hondje: Oké, deze is makkelijk: een huisdier, je beste vriend. Pluto, Lassie, die trouwe viervoeter. Nee, in theaterland is dit een plankje op wielen waarmee je makkelijk zware objecten kunt verplaatsen.
Afstopping: De doeken die ervoor zorgen dat het publiek het backstagegedeelte niet ziet. Hierdoor houden we de magie van het theater in stand.
Friezen: Mensen die in Friesland wonen? Ook, maar in het theater wordt een onderdeel van de afstopping friezen genoemd. Dit zijn de doeken die aan de bovenkant van het toneel hangen.
Poten: De benen van een dier? Ja, maar ook een onderdeel van de afstopping. Deze doeken hangen aan de zijkant van het toneel.
Coulissen: Een plek vlakbij het podium waar de artiest wacht vlak voordat hij of zij op moet. Het publiek ziet de artiest hier niet staan.
Artiestenfoyer: Het heiligdom van de artiesten. De plek waar artiesten zich voorbereiden, eten, drinken, slapen, tot rust komen en wachten tot ze mogen optreden.
Toneelpoep: Iemand op het toneel die zijn behoefte heeft gedaan? Nee, dat zou wel erg vies zijn. Zo noemen we alle overgebleven stukken tape die na de schoonmaak op het toneel blijven liggen.
Stage left en stage right: Links en rechts, vanuit het publiek gezien. Als de regisseur stage left roept, moet de acteur naar de kant lopen die voor hem of haar rechts is. Snap jij het nog?
Kluitje: Dit is een héél zwaar voorwerp waarmee decorstukken worden tegengehouden. Deze wil je niet op je tenen hebben.
Succes halen: Complimenten over ons nieuwe theaterseizoen mogen naar complimenten@stadstheater.nl. Vinden wij leuk! Maar we bedoelen hier het moment mee waarop de artiest afbuigt. Het doek gaat dan vaak even dicht en weer open. Dit kan op verschillende manieren. Op de Wagnermanier gaat het doek eerst half open en dan volledig. Op de Shakespearemanier gaat het doek horizontaal open en op de Prosceniummanier gaat het doek verticaal open.

Doorloop: De voorstelling repeteren zonder onderbrekingen.
Fluiten op toneel: Dit mag je nooit doen. Vroeger werd er gefloten als het decor gewisseld moest worden. Als iemand per ongeluk floot raakte de techniek in de war. Gelukkig worden de decorwissels nu via een portofoon doorgegeven. Dit is een stuk makkelijker én veiliger.